Valtuustopuhe 16.11.20 Suurpelto-Henttaan liikenneyhteyksistä

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Tämä aloite kertoo siitä, että kaupunkimme kasvu ja tiivistyminen ei suju ilman kasvukipua.

Aloitteella tavoitellaan parempia liikenneyhteyksiä Henttaalle. Henttaan liikenne vaikuttaa erityisesti saman kaupunginosan Suurpellon osaan. Henttaalle pääsee vain Suupellon kautta. Aloite jakaa mielipidettä suurpeltolaisen ja henttaalaisten välillä, tästä osoituksena kymmennet valtuutetuille tulleet yhteydenotot. Asukkaiden mielipiteet ovat tärkeitä.  Mutta vaikeus on löytää ratkaisua, joka olisi hyvä sekä henttaalaisten, että suurpeltolaisten mielestä. Tätä kaupunginhallitus on yrittänyt sorvatessaan vastausta.

Aloitetta ja vastausta kiitän siltä osalta, kun se auttaa Opimäen koulun alueen liikenneturvallisuuden parantamisessa.  Tekninen lautakunta onkin jo  ryhtynyt toimeen Opinmäen alueen  suunnittelussa.

Kukaan ei kiistä koululaisten turvallisuuden tärkeyttä, siksi onkin ristiriitaista, että tämän aloitteen päämääränä olevan Vanhan Lilhemtin tien avaaminen aiheuttaisi huononnusta alueen toisen koulutien turvallisuuteen. Olarin koulu Olarinniityssä on aivan Suurpellon kupeessa. Opinmäen koulun lisäksi Suurpellon neljäsluokkalaiset ja sitä vanhemmat lapset käyvät Olarin koulua, jonne kuljetaan Maakirjantien ylittäviä reittejä. Kun vanha Lilhentin tie suljettiin, parani koulureitin turvallisuus.

Jos Vanha Lillhemtintien avataan uudestaan, niin sen avaamiselle tulee asettaa selkeä ja lyhyt takaraja ja etsiä parempia ratkaisuja.

Sekä Suurpellon että Lillhemtin alueen rakentuminen asemakaavojen mukaiseksi on edelleen kesken ja aloitteessa esitettyä Suurpelto III: n kaavan avaamista vastustan, koska se hidastaisi jo muutenkin monissa vaikeuksissa ollutta Suurpellon rakentamista.

Suurpeltoa on rakennettu kohta 15 vuotta. Suurpellosta toivottiin innovatiivista modernia teknologiaa hyödyntävä tulevaisuuden aluetta, jossa yhdistyisi asuminen, työ palvelut ja luonto.  Suurpelto ei ole rakentunut niin ripeasti toivottiin, mutta on jo koti n 4000 asukkaalle ja rakentaminen jatkuu. Suurpeltolaiset arvostavat erityisesti alueensa luonnonläheisyyttä sekä hyviä joukkoliikenneyhteyksiä. Puistomaisessa kaupunginosassa on laajat yhtenäiset viheralueet, jotka kytkeytyvät keskuspuistoon.  Asuinalueet on rauhoitettu läpikulkuliikenteeltä. Tämän aloitteen tavoitteen toteuttaminen lisäisi läpiajoliikennettä asuinkaduille ja rikkoisi viheryhteyden, mikä ei ole alueen suunnitteluperiaatteiden mukaista.

Suurpeltolaisena valtuutettuna pidän tärkeänä, että koko Suurpelto-Henttaa aluetta kehitettäisiin eheänä kokonaisuutena. Suurpelto-Henttaan aluetta tulee kehittää ilman alueiden välistä lyhytnäköistä osa-optimointia.  Toivon, että jatkovalmistelu tehdään huolella ja vaarantamatta autoilun kustannuksella alueen kehittymistä ja turvallisuutta.

 

 

VastaaLähetä edelleen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *