Espoon kadunkulmilla maaliskuussa 2017 kuntavaalien alla

Kuntavaalikampanja on kuumillaan, enää runsas viikko vaaleihin. Olen viime viikkoina seisonut kadunkulmilla ja toreilla esitenippuni ja vaalikarkit kourassani jo kymmeniä tunteja. Olen kuullut ja kuunnellut. Olen myös yllättynyt.

Teemani kuntavaaleissa on hyvinvointia ja inhimillisyyttä Espooseen. Teemani ei ole tuulesta temmattuja, näitä asioita Espooseen halutaan. Hyvinvointia ja inhimillisyyttä! Eri ihmisille ne tarkoittavat eri asioita.

Lapsiperheet haluavat koulut kuntoon – niin minäkin, kahden koululaisen äitinä.

Kaikenikäiset haluavat, että ikääntyneistä pidetään huolta. Koko työelämäni vanhustyötä tehneenä sosiaalityöntekijänä koen, että näissä asioissa minulla on päätöksenteossa annettavaa. Ei kaivata vain sosiaali- ja terveyspalveluja. Halutaan mahdollisuutta liikkua ja osallistua, kaivataan yhteisöllisyyttä. Nämä ajatukset ovat vahvistaneet ajatustani siitä, että myös tulevaisuuden SOTE-ttomassa kunnassa on edelleen tehtävää asukkaiden hyvinvoinnin eteen.

Lähiluontoa arvostetaan ja halutaan säilyttää Espoon kaupunkirakenne viihtyisänä ja luonnonläheisenä.

Yllätykset? Nostan neljä yksittäistä teemaa joista espoolaiset ovat puhuneet paljon enemmän kuin olisin odottanut. Näille on asioille myös avattava korvansa ja tehtävä jotain:

  1. Toimeentulo: moni espoolainen on huolissaan toimeentulostaan – rahat eivät riitä! Toimeentulotuen siirto kelaan on epäonnistunut: liian moni odottaa toimeentulotukipäätöstä ja on vakavissa ongelmissa. Mitä Espoo tekee?   Eläkeläisille asuminen esimerkiksi putkiremontoiduissa asunnoissa on liian kallista – tarvitaan lisää kohtuuhintaista asumista.  Mitä Espoo tälle tekee? Asuntotuotannon määrää on lisättävä!
  1. Liikenne ja parkkipaikat: Parkkipaikkapuhe ei ole vain valtuustokokousten uuvuttavaa pitkityspuhetta. Moni kokee liikkumisen Espoossa vaikeana. Poikittaisliikenne julkisilla ei toimi ja omalle autolle ei tahdo löytyä tilaa kauppakeskusten ja oman kotipihan lisäksi muulta. Espoolaiset ovat väsyneet parkkisakkoihin. Pysäköintiin on löydyttävä fiksuja ratkaisuja. Samaan kaupunkiin pitää saada mahtumaan toimiva joukkoliikenne sekä mahdollisuus ajaa omalla autolla, muuallekin kun omaan pihaan ja kauppakeskuksiin.
  1. Turvallisuus: moni espoolainen pelkää. Poliiseja halutaan lisää. Tämä on huolestuttavaa. Mitä Espoo tekee?
  1. SOTE: tiedotus sote-uudistuksesta on yhtä epäonnistunut yltä lailla kun lain valmistelujen tila tällä hetkellä. Moni kysyy mitä sote uudistus tarkoittaa Espoolle. Toivoisin voivani vastata muutakin kuin mikä tullut selväksi: menot kasvavat, lähipalvelut ovat vaarassa.

Huolien lisäksi olen kuullut myös paljon ilon aiheita. Moni, niin kuin minäkin, iloitsee monesta asiasta Espoossa. Pidetään yhdessä huoli, että Espoo on tulevaisuudessa kaikille asukkailleen hyvä paikka asua, elää, osallistua ja olla onnellinenkin!

Olen ollut iloinen siitä, kuinka monet ovat halunneet pysähtyä juttelemaan ja kertomaan itselleen tärkeistä asioista. Kiitos jokaiselle jaetuista hetkistä ja ajatuksista, ne ovat evääni ja mandaattini jos ääneni tällä kertaa valtuustoon kantavat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *