Puhe Espoon valtuustossa 3.12.2014

Puheeni vanhuspalveluista 3.12.2014 Espoon valtuustossa talousarviokokouksessa:

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut,

Vanhuspalvelulain mukaan ikääntyneiden palvelut on järjestettävä ensisijaisesti kotiin annettavilla palveluilla. Lain tavoite on hyvä ja inhimillinen, mutta vanhuspalvelunlain toimeenpanosta vastaavan tahon, kaupungin, on myös osoitettava lain edellyttämät voimavarat vanhusten palveluihin ja erityisesti kotihoitoon.

Espoon talousarviokirjan vanhusten palvelujen tunnusluvut osoittavat, että Espoossa tavoite kodista vanhusten ensisijaisena hoitopaikkana on otettu varsin kirjaimellisesti. Espoon tavoitteena on alentaa vanhusten laitoshoidon ja asumispalvelujen kattavuutta lähivuosina jopa tämän hetkisiä valtakunnallisia suosituksia alemmalle tasolle. Tämä kehityssuunta edellyttää kotona asumista tukevien palvelujen aktiivista kehittämistä sekä määrällisesti että laadullisesti. Tarvitaan myös muutosta asenteissa. Kotona tarjottavat palvelut eivät ole vain kunnan asia, vaan myös kuntalaisten oma vastuu vanhusten hoivasta kasvaa.

Vihreille talousarvioneuvotteluissa oli tärkeää, että vanhusten kotihoitoon ja omaishoitoon kohdennetaan lisää määrärahoja. Saatu lisämääräraha on hyvä ele osoittamaan, että Espoossa on tahtoa noudattaa vanhuspalvelulakia. Toivottavasti määrärahojen kohdennukset mietitään huolella käyttösuunnitelman yhteydessä.

Omaishoidon on laskettu säästävän Suomessa miljardeja, Espoossakin arvatenkin kymmeniä miljoonia vuodessa. Vain pieni osa omaishoitajista haluaa hakea tai saa omaishoidon tukea. Rahallisen omaishoidon tuen lisäksi omaishoitajat tarvitsevat arkeensa palveluja, kuten päivätoimintaa hoidettaville ja sijaishoitajia kotiin tai hoitopaikkoja vapaapäivien ajaksi. Kaikki omaishoitajat eivät halua viedä hoidettavaa laitokseen lomiensa ajaksi, joten kotiin vietäviä palvelumuotoja on kehitettävä.

Toivon myös että Espoossa edistetään myös kotona asumista tukevaa teknologian kehittämistä ja käyttöönottoa. Odotan kaupungilta myös kumppanuushankkeita, jossa yhdistetään kasvavan vanhusväestön palvelujen tarve ja toinen kaupunkimme kasvava trendi eli työttömyys. Löydettäisiinkö kumppanuudessa kolmannen sektorin kanssa hankkeita, jotka työllistäisivät, vähentäisivät kunnan maksettavaksi lankeavia työmarkkinatuen kuntaosuuksia, ja toisivat samalla sijaishoitajia omaishoitajille sekä yksinasuville vanhuksille vaikka asiointiapua ja lievitystä yksinäisyyteen?

Yksinasuvien huonokuntoisten vanhusten suuri ongelma on yksinäisyys ja muistisairauden mukanaan tuomat kotona asumisen riskit.
Meille vihreille on tärkeää että lakisääteisten palvelujen lisäksi vanhusten hyvinvointia ja asumista tuetaan ennakoivilla ja toimintakykyä edistävillä palveluilla. Ennakoivista palveluista Espoossa on hyviä esimerkkejä vanhusten ryhmätoiminnassa ja palvelukeskusten toiminnassa. Palvelukeskusten eläkeläisateriat ovat esimerkki tällaisesta toiminnasta. Palvelukeskusten eläkeläisateriat on turvattava myös jatkossa, eikä viime viikkojen huhu-uhkakuva eläkeläisaterioiden tuottamisen vaaka-laudalla olosta saa toteutua, vaan palveluliiketoimen Espoo catering liikelaitoksen on jatkossakin löydettävä tavat eläkeläisaterioiden järjestämiseen.

Pyydän teitä eri lautakunnissa ja johtokunnissa toimivia valtuutettuja huomioimaan, että hyvät vanhusten palvelut eivät ole vain sosiaali- ja terveystoimen asia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *