Valtuustovuosi 2014

Eilen Espoon valtuusto kokoontui viimeisen kerran vuonna 2014. Valtuuston kokouksia on ollut tänä vuonna 13 kertaa. Olen ollut paikalla jokaisessa kokouksessa.
Keväällä päätettiin kaupungin talouden tasapainotus- ja tuottavuusohjelman hyötytavoitteista ja linjauksista. Espoon tiukentuva talous onkin varjostanut koko vuotta. Säästäminen ja kaupungin toiminnan tehostaminen on puhuttanut valtuustoa jatkuvasti.Hyvä talouden hoito on perusta kaupungin tärkeimmälle tehtävälle eli palveluiden tuottamiselle. Omasta mielestäni Espoon talous on vielä kuitenkin vahva, eikä syytä palveluiden paniikkileikkauksiin ole.

Olen puhunut vuoden aikana minulle tärkeistä aiheista kuten liikelaitosmallin uudistamisen välttämättömyydstä, talouden tasa-painotuksen järkevistä tavoista, kaupungin ict-ongelmista, innovaatioiden ja yrittäjyyden edistämisestä sosiaali- ja terveysalalla sekä sosiaali- ja terveyspalveluista erityisesti vanhusten hoidosta ja omaishoidon tukemisesta ja vanhusten kotihoidonpalveluiden riittävyyden varmistamisesta.

Vuoteen on mahtunut monta tärkeää päätöstä ja pitkiä kokouksia. Osaa päätöksistä olen ollut mielelläni kannattamassa mutta moni asia olisi voinut mennä toisinkin. Työtä riittää tuleville vuosillekin.

Keväällä vuoden 2013 arviointikertomuksen käsittelyn yhteydessä puhuin valtuustolle kaupungin omistaja- ja terävöittämisen ja uudelleen tarkastelun tarpeesta. Muistutin valtuustoa kuntalain muutoksen vuoksi tarvittavista yhtiöittämisselvitysten tekemisestä kaupungin liikelaitoksista. Esitin, että selvitysten perusteella tulee ratkaista, onko kaupungille kokonaistaloudellisista hoitaa nykyisten liikelaitosten tehtäviä nykymallilla, yhtiöittää toimintoja vai kenties palauttaa osa toiminnoista peruskaupungille. Painotin, että jos selvitykset osoittavat konkreettisia muutostarpeita nykymalliin, on valtuustoon tuotava hyväksyttäväksi espoolaisen liikelaitospolitiikan periaatteet, joissa liikelaitospolitiikan kantavana periaatteena on kaupungin kokonaisetu. Sittemmin tähän liikelaitosasiaan onkin tartuttu ja ensi keväänä vihdoin tuotaneen valtuustoon esitykset liikelaitosmallin uudistamisesta.Nykyinen liikelaitosmalli on vähintäänkin sekava ja tehoton, osassa liikelaitoksia tuotantoresurssit ovat tehottomassa vajaakäytössä. Kaupungin kokonaisedun kannalta ei ole järkevää ylläpitää tehotonta järjestelmää, uudistukset ovat välttämättömiä kaupungin liikelaitoksissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *